Recyklované divadlo: LOUTKY

Jistě každý z vás ví, co je to loutkové divadlo. Někomu se možná vybaví Spejbl a Hurvínek, nebo příběh o dřevěném panáčkovi Pinocchiovi. My si také vyzkoušíme vyrobit loutkové divadlo, nejprve se však zaměříme na výrobu samotných loutek. Naše tvorba bude tedy tentokrát rozdělena do dvou týdnů.

Dnes se zamyslíme nad tím, jaké loutky bychom chtěli vyrobit. Jaký příběh chceme ztvárnit? Záleží jen na vás, kolik loutek se rozhodnete vytvořit, fantazii se opět meze nekladou. Jakmile budete vědět, jaký příběh byste chtěli ztvárnit, můžete se vrhnout do výroby loutek.

Loutky můžete vytvořit z papíru, kartonu, z odstřižků látek, starých novin, ruliček od toaletního papíru, nebo třeba i z korálků. Můžete jednotlivé materiály kombinovat, vytvořit loutky různě veliké...


Poznáte podle loutek, o jaký příběh se jedná? Tyto loutky jsou namalované na papíru a vystřihnuté.
S loutkami se v divadle bude manipulovat pomocí dřevěného klacíku, připevněného na jejich zadní části. Vy můžete použít tyčku od nanuku, nebo špejli.

I auta mohou být loutky... Nejprve si nakreslete auto na papír, poté kresbu vybarvěte vodovkami, vystřihněte a na zadní stranu nalepte špejli, aby auto mohlo "jezdit". 


Loutky mohou být klidně i jednobarevné. S takovýmito loutkami můžete zahrát stínové divadlo, kdy je nejdůležitější stín od nasvícené loutky.



Loutka nemusí být jen "placatá", můžete využít ruliček od toaletního papíru. Taková rulička může být základem pro tělo loutky, na ruličku můžete nalepit hlavu z papíru, nebo přidat končetiny z provázků....


Červíček z látkových kuliček. Loutka nemusí být připevněná jen na špejli, může se dokonce i hýbat. Pohybu docílíte přidáním dvou provázků, jako v tomto případě. Červíček se pak bude kroutit podle toho, jak budete s provázky hýbat.

Kdo by se chtěl více vyřádit na kreslení, může jednoduše nakreslit svou loutku na karton, aby byla pevnější a pak vystřihnout a přidělat na špejli.

Opět loutky z papírových ruliček - polepte ruličky odstřižky látky, nebo papíru, zbytek můžete domalovat barvami, nebo dokreslit.

Tento papírový zajíc může hýbat nohama a rukama. Jestliže se rozhodnete vytvořit takto pohyblivou loutku, všechny končetiny vystřihněte zvlášť. K tělíčku loutky je poté přivevněte pomocí knoflíku, nýtku, nebo kousku drátku, který by sloužil jako klouby.

Komu by se vůbec nechtělo kreslit ani malovat, ten může vystřihnout fotografie z nějakých novin nebo časopisu. Nebo můžete opět pracovat s koláží a vyrobit loutku z různých fotografií.

Vytvořte si alespoň dvě loutky, se kterými by šlo hrát nějaké divadlo. Každou loutku pečlivě dozdobte, zamyslete se nad tím, jestli by byla loutka barevná, nebo černobílá, z jakého materiálu byste loutku vytvořili a jak by se hýbala.

Vaše výsledné loutky opět nafoťte a zašlete na mail myroniukova@zusteplice. cz. Ve středu na online hodině si loutky prohlédneme a povíme si, jak vytvořit k loutkám i divadlo, nebo nějaké kulisy.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší