Recyklované divadlo: Tvorba kulis

Minulý týden jste vytvářeli loutky, každý podle své vlastní fantazie a podle vybraného příběhu, který by loutky vyprávěly. Také jste si mohli zvolit materiál, ze kterého loutky vzniknou, nebo jeho kombinaci.

Dnes se zaměříme na okolí loutek, které bude dotvářet celkový dojem divadla. Nejprve se opět zamyslete nad tím, jaké loutky jste vyráběli (jaký příběh byste si s loutkami chtěli zahrát). Někdo vyráběl Tři prasátka, jiný zas kouzelné draky, někdo mohl vytvořit princeznu... K vašim loutkám si tedy dnes vyrobíte kulisy, aby si měly loutky kde hrát.

A co všechno můžete vytvořit? Zamyslete se nad tím, kde se váš příběh odehrává. Jestliže například Tři prasátka bydlí v chaloupce v lese, tak vyrobíte stromy, které atmosféru lesa dotvoří, a klidně i chaloupku. Fantazii se však opět meze nekladou, nemusíte se držet příběhu přesně tak, jak ho znáte, můžete si příběh upravit podle svého, nebo vymyslet zcela nový.

K tvorbě kulis můžete opět kombinovat různý materiál – papír, karton, látky, staré noviny, korálky, modelínu, suché těstoviny... Důležité je jen myslet na velikost vašich kulis (aby nebyly moc malé, nebo naopak moc velké, vzhledem k velikosti vašich loutek). Divadelní kulisy by také měly držet na místě, aby na loutky během hraní nespadly. Zde máte několik inspirací, jak na to:

Zde by se mohl odehrávat příběh s názvem "Návštěva u tety lišky". Okolní prostředí pro lišácké loutky je vytvořeno z papíru a kartonu. Kartonový stůl je trojrozměrný a je to vlastně pokreslený obdélník, židle už jsou jen "placaté" a svůj tvar drží díky podpůrné kartonové konstrukci, kterou můžete vidět na zemi. Pozadí celého příběhu tvoří bílá čtvrtka, která je zde jako zeď.

Klidně si můžete vystačit i bez pozadí a kulis, loutky mohou svůj příběh odehrát v ohraničeném prostoru připomínající malé divadlo. V tomto případě se jedná o přeložený a bíle natřený karton.

Zde je vše z papíru – loutky, kulisy (stromy a kopec se zámkem) i divadelní opona.

Kromě papíru ale můžete použít i modelínu, špejle, korálky, suché těstoviny a kusy látek. Nebojte se nakombinovat vše, co doma najdete. Strom například můžete vytvořit z modelíny a několika špejlí, listy mohou být malé útržky novin na tyto špejle napíchané. Všechny špejlovité stromy pak budou stát na svém místě díky podstavci z modelíny. Nebo opět klidně použijte ruličky od toaletního papíru, které můžete domalovat a dolepit dle své fantazie.

Komu by tvorba kulis nestačila, ten může vytvořit celé divadlo, jako na tomto obrázku, kdy pozadí netvoří pouze jedna zeď z kartonu, ale rovnou tři zdi, dotvářející efekt místnosti.
Zkuste využít starou krabici od bot, jejíž vnitřek pokreslíte. Pak už jen stačí umístit pár kulis a loutky a divadlo může začít.


Jestliže máte doma třeba i světýlka, klidně je použijte, dotvoří pěknou divadelní atmosféru.

Zde vidíte celé divadlo i s loutkami a kulisami. Zde se příběh zřejmě odehrává i mimo kartonové divadlo, protože by se do něj všechny kulisy díky své velikosti nevešly.

A na závěr: Kdo by si chtěl ještě vyzkoušet vytvořit nějakou loutkovou příšeru, zde je malý tip, co se starými rukavicemi na úklid:-)


Jsem moc zvědavá, jaké kulisy (nebo celé divadlo) vytvoříte. Jestliže se vrhnete i do tvorby divadla (třeba právě z krabice od bot), myslete na to, z jaké strany mají vaše loutky připevněné špejle (nebo jiný systém, díky kterým loutky držíte). Podle toho odstraňte z divadla buď spodní, nebo svrchní část, aby se vám s loutkami dobře manipulovalo.
Příště se vrhneme na samotný příběh, kdy s loutkami natočíte krátké video. Fotografie vzniklých kulis mi prosím opět zasílejte na mali Myroniukova@zusteplice.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší