Můj komiks

Dnes jsme si povídali o komiksu. Mnoho z vás má nějaký komiks doma, někdo je dokonce vzorným komiksovým čtenářem. A co to vlastně komiks je? Nejčastěji se můžeme setkat s komiksem v podobě nějaké publikace, třeba sborníku, sešitu. Existují však také i knihy komiksů, kde je více komksů a příběhů od různých autorů. Komiks je tedy příběh, který je vyprávěn především pomocí obrázků a text hraje jen vedlejší roli, nebo v některých komiksech chybí úplně. Zároveň je pro komiks typické řazení příběhu do jednotlivých okének. V každém okénku se děje jiná část příbehu a díky poskládání okének za sebou se příběh vyvíjí. 

Vaším úkolem bude vytvořit vlastní komiks. Téma komiksu nechám zcela na vás, skoro všichni na online hodině dostali nějaký super nápad, takže se moc těším, až ho uvidím výtvarně zpracovaný. Doporučuji pracovat s větším formátem papíru (A3), abyste se mohli pořádně rozkreslit a aby byl u obrázků i prostor pro text. Textovou část k obrázkům můžete umístit buď do jednotlivých komiksových bublin, nebo můžete psát přímo do daného okénka k danému obrázku. Ti z vás, kteří nechtějí svůj příběh slovně popisovat, text doplňovat nemusí. Důležité však je, aby byla zachována jednotlivá okénka, která jsou pro komiks typická. Počet okének také nechám na vás. Kdo by chtěl mít dlouhý příběh, může vytvořit klidně i dvacet okének. Komu postačí krátké vyprávění, může vytvořit třeba jen první a poslední okénko, tedy začátek a konec příběhu.

Doporučuji vám si nejprve rozmyslet váš příběh, poté si na papír vytvořte jednotlivá okénka. Díky tomu uvidíte, kolik okének váš příběh má, do kolika obdélníčků budete kreslit a psát. Pak už se pusťte do samotného kreslení.

Velikost okének se může lišit: můžete pracovat s malými obdélníčky, které bude doprovázet jeden obrovský, ve kterém se odehraje něco důležitého, nebo naopak můžete mít všechna okénka stejně veliká.


Jeskynní malby jsou svým způsobem první komiks – na zdech jeskyně je vyprávěn pomocí obrázků příběh.

Staří Egypťané zobrazovali své panovníky a božstvo na papyrus, nebo na zdi chrámů a paláců. Každý obrázek doprovázel text (hieroglyfy), který vyprávěl nějaký příběh.

Dalimilova kronika je nejstarší česky psaná kniha. V kronice jsou vyprávěny příběhy českých panovníků pomocí ilustrací doprovázených textem. Zde je podoba s dnešním komiksem nejpatrnější – příběh je členěný do jednotlivých částí (okének).

Toto je příklad komiksu, kde textu není potřeba. Pokud se i vy rozhodnete pro tuto variantu, důležité je, aby byl z obrázků dostatečně poznat příběh a jeho vývoj.


Komiksový Čtyřlístek. Děj je rozdělen do okének, každá z postav mluví do komiksové bubliny.

I takhle může vypadat vaše verze komiksu. Kdo se rozhodne pro menší počet okének, ten si může více vyhrát s detaily a pozadím, které díky velikosti okének vyniknou.

Komiksy čtou i dospělí. Toto je ukázka z komiksu ilustrátorky Barbory Kukrechtové, která se rozhodla ztvárnit svůj život v karanténě do vtipných komiksových příběhů.


Jak vidíte, komiks má mnoho podob a záleží opravdu jen na vás, jaký příběh se rozhodnete vyprávět. Můžete použít libovolnou techniku a barevnost. Nebojte se k obrázkům přidat i text, nezapomeňte na umístění obrázků do okének a na vývoj děje. Váš komiks opět vyfoťte a pošlete na můj email Myroniukova@zusteplice.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší