Tiskneme!

Venku už začíná být opravdu chladno, listí ze stromů padá stále více. Podzimní dny se krátí a zima se blíží. V televizích běží vánoční reklamy, v obchodech je vánoční výzdoba. Za tři týdny je tu měsíc prosinec!

Jistě se všichni těšíte, až si pod stromečkem rozbalíte dárky. Pocit rozbalování, kdy třeba jen lehce tušíme, co se skrývá pod balícím papírem, je opravdu skvělý a napínavý, tedy alespoň pro mě. 

Pojďme se na Vánoce připravit opravdu včas a stylově – výrobou vlastního balícího papíru. Trošku tak ulehčíme práci Ježíškovi a zároveň vznikne originální kousek, který bude jediný na světě!

Záleží jen na vás, jak velký balící papír chcete vytvořit (nebo jak velký formát papíru máte doma k dispozici). K výrobě takového originálního balícího papíru vám bude stačit nejlépe obyčejný papír velkého formátu (A3 a větší), jedna brambora a tempery.

Potištěný papír stromečkovým vzorem, vpravo vytvořený stromeček z trojúhelníků

Bramboru do papíru nebalte, díky ní vznikne to kouzlo. Nejprve ji rozřízněte na polovinu. Na plochý vnitřek rozpůlené brambory si nakreslete jednoduchý geometrický tvar. Nyní přijde ta nejtěžší část –řezání. Buďte opravdu maximálně opatrní!!! a snažte se okolí nakresleného tvaru co nejvíce vyřezat, aby daný tvar z brambory po vyřezání vystupoval. 

Nyní jste si z brambory vytvořili vlastní tiskátko. Natřete upravenou bramboru temperou (lepší je menší množství rovnoměrně) a poté obtiskněte na papír. Takto si můžete potisknout celý papír, nebo můžete ještě více experimentovat a vytvořit si vlastní vzor! Stačí, když si tiskátek vyrobíte několik, tím pádem vám vznikne více geometrických tvarů (trojúhelníky, čtverce, mnohoúhelníky). Tyto tvary můžete kombinovat mezi sebou, nebo jejich natáčením sestavovat nové obrazce!

Toto můžete vykouzlit pomocí jednoho trojúhelníku v různých pozicích a barvách!

Je jen na vás, kolik vzorů a tiskátek na jeden balící papír použijete, fantazii se meze nekladou. Experimentovat můžete i s barvou (nabarvit půl tiskátka modře, půl červeně atd...).

Aby se vám pracovalo co nejlépe, snažte se dodržet geometrické tvary, bude se vám lépe řezat.

Geometrií v umění se zabýval i Zdeněk Sýkora, který svá díla vytvářel na základě jednoduchých pravidel a principů náhody. Dokážete určit, kolik trojúhelníků se v obraze skrývá?

Výsledek nezapomeňte vyfotit a poslat na mail Myroniukova@zusteplice.cz do 16. 11. 2020.

Moc se těším a věřím, že vzniknou mnohem krásnější kusy, než z obchodu!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší