Ptactvo – kresebná studie tužkou

Dnes se zaměříme na detailní pozorování venkovního ptactva. Nejprve se pořádně rozhlédněte, kolik je ve vašem okolí ptáčků. V tomto jarním období, kdy začíná být venku opravdu hezky, můžeme často vidět vrabčáky, jak švitoří v křoví, nebo také sýkorky a večer můžeme slyšet krásný zpět ptáčka kosa. Ve městech je také spousta holubů, na venkově lze třeba i spatřit bažanta.

Pozorně se tedy dívejte po svém okolí. Až spatříte nějakého ptáčka, snažte se ho dobře vyfotografovat. Podle této fotografie následně vytvoříte na papír studijní kresbu.

Co je to studijní kresba? S touto kresbou jste se mohli setkat například v encyklopediích. Je to vlastně kresba, která se velmi podobá realitě, nebo fotografii. Studijní kresby vytvářeli například vědci na svých cestách do cizích krajin hlavně v dobách, kdy ještě neexistovaly fotoaparáty či kvalitní fotografie. Díky těmto studijním kresbám zaznamenávali nově objevené druhy živočichů a rostlin, bylo tedy zapotřebí se soustředit na každý detail, aby se kresba podobala co nejvíce realitě.

Vy si tento způsob kresby vyzkoušíte právě na ptactvu z vašeho okolí. Zkuste tedy co nejlépe vyfotografovat nějakého ptáčka z okolí, poté ho opravdu velmi pečlivě nakreslete.

Ke kreslení použijte opravdu jen tužku, tentokrát naše tvorba nebude o barevnosti, ale hlavně o detailech. Snažte se daného ptáčka co nejpodrobněji nakreslit. Zaměřte se na detaily jako jsou peříčka, oči, nebo třeba pařátky.

Pomocí tužky pak ptáčka jemně vystínujte, podle toto, jak je ptáček barevný, bude i intenzita tužky silná (například ptáček kos, který je celý černý, bude pomocí tužky nakreslen ve velmi tmavých odstínech šedé, naopak ptáček sýkorka modřinka, která má žluté bříško a modrou hlavičku, bude mít mnoho částí ve světlých odstínech šedé). 

Až daného ptáčka nakreslíte, nezapomeňte k němu napsat i jeho název. Takto můžete zapátrat, co za ptáčka se vám vlastně podařilo vyfotografovat a najít si o něm na internetu zajímavosti.

Komu by se vůbec nepodařilo nějakého ptáčka vyfotit, nebo by byla fotografie velmi špatná, ten může rovnou kreslit podle nějaké fotografie z internetu.

Ptáčka můžete nakreslit jednoho, ale kdo by chtěl, může na jeden papír nakreslit ptáčků i více.

Kresbu mi opět zašlete na mail Myroniukova@zusteplice.cz

Doporučuji kreslit na papaít A4 a mějte tužku pěkně ořezanou, lépe se vám také bude kreslit s měkčí tužkou. Tady přikládám pár kreseb pro inspiraci:










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší