Velikonoční zajíc podle Arcimbolda

Velikonoce se kvapem blíží, to znamená, že nesmíme zapomenout na tradičního velikonočního zajíčka, který je s tímto svátkem spjatý. Víte o tom, že zajíc je považován za zvíře plodnosti? K jaru, kdy všechno pučí, líhnou se mláďátka a začíná nový život po zimním spánku zajíčci zkrátka patří.

Určitě už jste viděli zajíce z čokolády, z keramiky, nebo z papíru. Možná jste si ale ještě nezkusili vytvořit zajíce ze zeleniny, nebo ovoce.

Inspirací nám bude italský manýristický malíř Giuseppe Arcimboldo, který působil také na pražském dvoře u císaře Rudolfa II. Tento malíř je dnes známý zejména díky jeho portrétům, které jsou něčím zvláštní – osoby na nich jsou vytvořené z různých předmětů! Arcimboldo rád sestavoval portréty lidí právě ze zeleniny, ovoce, nebo třeba květin.

Touto technikou si i vy zkusíte vytvořit velikonočního zajíce. Zkuste se zaměřit na co největší detaily a použít vždy jen jeden druh předmětů, ze kterých zajíce budete skládat (například zajíc jen ze zeleniny, nebo zajíc jen z kamínků, zajíc z přírodnin atd...). Aby se vám lépe skládalo, klidně si nejprve celého zajíce předkreslete tužkou na papír většího formátu (nejlépe A3). Na kresbu tužkou pak už jen libovolně pokládejte dané předměty tak, aby jako složený celek připomínaly postavu zajíčka. Výsledného zajíce poskládaného z předmětů nebudete malovat na plátno, jako malíř Arcimboldo, ale opět krásně nafotíte a pošlete na email myroniukova@zusteplice. cz.








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší