Papírový hyacint

Jaro je tu a s ním i čas kvetoucích rostlinek. Dny jsou stále teplejší, venku začíná být opravdu krásné jarní počasí, vše se pomalu začíná probouzet po zimním spánku a rostliny začínají pučet a kvést. 

My si jednu takovou typicky jarní rostlinu zkusíme vyrobit z papíru. Vytvoříme květinu s názvem hyacint, která má opravdu krásné malé kvítky ve výrazných jarních barvách. Vůně této kvetoucí rostlinky je také velmi krásná a omamná.

Náš papírový hyacint sice vonět nebude, ale krásný bude určitě také. K celé práci budete potřebovat pouze nůžky, lepidlo (nejlépe tuhé), tužku a barevný papír. Kdo nemá doma barevný papír, může si nabarvit třeba vodovkami nebo temperami obyčjený papír, nebo použít i kus novin, který opět můžete přebarvit.

Papírové hyacinty sice nevoní, ale také na ně není nikdo alergický a nikdy neodkvetou!



Pusťme se do práce!
Zde je odkaz na video
, ve kterém je tvorba hyacintu z papíru ukázána přímo v praxi.

Nejprve si vystřihněte z papíru pruh o velikosti 8 x 2 cm. Z tohot pruhu vznikne květ hyacintu.

Tento pruh poté roztříhejte na "třásně". Pozor, na konci papíru si nechte spojenou část (0, 5 cm), aby nastříhané proužky zůstaly vcelku.

Potom, co budete mít nastříhané proužky, každý proužek zvlášť stočte do spirály. Ke stočení papíru vám poslouží třeba špejle, nebo tužka. Každý stočený proužek trošku zmáčkněte, aby lépe držel svůj tvar. Důležité je, abyste všechny proužky točili na stejnou stranu!

Takto by měly vypadat všechny natočené proužky. Na pruhu papíru musí zůstat okraj, který nebude stočený (0,5 mm). Na tento okraj se dá později z druhé strany lepidlo.

Nyní přijde řada na stonek: Ustřihněte si pruh papíru o velikosti 2 x 8 cm v jiné barvě, než v jaké je barva papíru pro květ. Z tohoto pruhu vznikne stonek.

Celý vystřižený pruh pomažte lepidlem a srolujte. Papír rolujte šikmým směrem, aby vám vznikla dlouhá nudle. Můžete si pomoci špejlí, na kterou papír namotáte a díky které bude stonek i pevnější.

Až budete mít stonek, vezměte si smotaný proužek se spirálkama, který je základ pro květ a z druhé strany jej celý po délce namažte lepidlem. Pozor, lepidlo mažte jen na část, která není smotaná.

Nyní můžete okvětní část namazanou lepidlem připevnit na stonek. Opět je důležité, abyste začali lepit květ (modrý papír) na stonek (zelený papír) ze shora šikmo dolů. 

Papír postupně šikmo směrem dolů lepte na stonek. Díky stáčení papíru směrem dolů vznikne požadovaný dojem květu. Dejte si také pozor, aby byly kvítky (spirálky) stočené opačným směrem, než je lepidlo. Když budete mít papír stočený do vnitřku, nevznikne vám efekt květu hyacintu.

Nyní vytvoříte listy. Proužek o velikosti 2 x 3 cm zohýbejte na šířku do tvaru harmoniky (ohněte pruh papíru, poté papír otočte, znovu ohněte další pruh, opět otočte a stále opakujte).

"Harmonikově" cikcak složený papír přestřihněte šikmo ze spodní části (ne z úplného rohu, spodní část musí zůstat vcelku) do protějšího levého horního rohu.

Když papír následně rozložíte, měl by vám vzniknout tvar listů. Spodní část, kterou jste nerozstříhli, drží všechny lístky pohromadě.

Spodní část listu, která je vcelku, potřete lepidlem a přilepte od shora šikmým směrem dolů na stonek.

Po nalepení všech částí ke stonku by vám měl vzniknout krásný papírový hyacint. Opakování je matka moudrosti, tudíž komu by se květina nepovedla na první pokus, může zkusit vytvořit znovu, třeba v jiné barevné kombinaci.


Pevně věřím, že všichni papírový hyacint zvládnou levou zadní vytvořit. Výslednou květinu dejte do vázy a vyfoťte. Může vám posloužit i jako dekorace k blížícím se Velikonocům. Kdo by chtěl, může vytvořit celý hyacintový puget třeba pro maminku:-).
Vaše fotografie mi pošlete na mail Myroniukova@zusteplice.cz. Těším se!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší