Zoologická zahrada z čísel

Předchozí týden jste všichni vytvářeli koláže a vaše výsledné práce se opravdu moc povedly! Museli jste zapojit svoji fantazii a zkoušet vymýšlet nové tvory a rostliny. Dnes vaším úkolem bude s fantazií opět více pracovat a vytvořit zvířátka z čísel.

Napište si na papír nejlépe tužkou pár čísel. Čísla můžete seřadit vedle sebe, nebo pod sebe, jak se vám bude chtít. Nyní přijde nejdůležitější bod celé práce – vymýšlení, jaké číslo je podobné jakému zvířeti. Jde nám totiž o to, aby se z čísel stala zvířátka (například dvojka připomíná labuť s jejím dlouhým krkem, tak dvojku dokreslím – přikreslím zobák, křídla a nohy, jednička mi připomíná hada, přikreslím dlouhý jazyk a oči...).

Až budete mít čísla takto dotvořená ve zvířátka (kreslete opět tužkou, nebo centropenem), zkuste jednotlivé kresby zvířátek barevně vymalovat. Můžete použít vodovky, tempery, nebo fixy a pastelky. Snažte se zvířátka co nejvěrohodněji vybarvit, nakreslit jim detaily jako ouška, oči, drápky, nebo skvrny na kožichu.

Ke zvířátkům vytvořte i pozadí, aby měla kde bydlet. Okolo ryby namalujte vodu, kolem medvěda stromy a tak dále.

Výsledkem by měl být zaplněný celý jeden papír, na kterém jsou rozmístěna zvířátka i s jejich prostředím. Vytvoříte vlastně takové zoo, proto je lepší, když budete pracovat s větším formátem papíru (ideálně A3), abyste mohli vykreslit i menší detaily.

Snažte se papír zvířátky takto zaplnit. Nezapomeňte namalovat i jejich okolí. Zde jsou například korály a mušle.

Začněte nejprve tím, že si tužkou nebo centropenem napíšete čísla, která následně dokreslíte do podoby zvířátek. Čísla si na papír rozmístěte, jak potřebujete.

Jestli se vám nechce vytvářet různá zvířátka, můžete se zaměřit jen na jeden živočišný druh a namalovat opičky jako na ukázce, nebo psy, kočky...

Zde jsou namalována zvířátka žijící ve studených krajinách. V okolí jsou proto namalovány hory, ledovce a jehličnany.

A proč z čísel nevytvořit třeba jen pesjky?

Kdo nebude chtít vytvářet zvířátka z čísel, může samozřejmě namalovat jen zvířátka. Snažte se v každém případě o pěkné rozmístění na papíře, aby měla kolem sebe zvířátka dostatek prostoru a vy jste jim domalovali i okolní pozadí.
Vaše výtvory mi opět posílejte na mail Myroniukova@zusteplice.cz.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší