Papírové masky

Včerejším dnem se ukončil jeden z lidových svátků a to Masopust. Tato tradice se každý rok koná v období od Tří králů až do prvního velikonočního dne. Masopustní období je plné veselí, jídla, pití a oslav. Na vesnicích se každý rok konal masopustní průvod, do kterého se lidé oblékali do masek a tančili. Tento průvod chodil od vesnice k vesnici a kam přišel, tam bylo veselo – lidé z vesnic nabízeli účastníkům průvodu jídlo a pití, také se hodně tančilo a smálo se. Masopustní tradice trvá v některých částech země ještě dodnes.

Letos se masopustní veselí muselo omezit na menší domácí prostředí. Pojďme si zkusit masopustní masku také vyrobit. Nemusíme se držet těch tradičních masek (v masopustním průvodu je zvykem, že je tam vždy maska medvěda, koníka, babky, slaměného muže a jiných...).

Zkuste si vyrobit jakoukoliv masopoustní masku. Klidně může být velmi veselá, protože právě radost byla nedílnou součástí masopustního průvodu. K výrobě masky vám postačí tvrdší papír, kdo má doma třeba karton z krabice, tím lépe. 

Doporučím vám pracovat s větším formátem papíru, než je váš obličej (abyste si mohli rozkreslit díry na oči a pusu a ostříhat rohy kartonu do požadovaného tvaru).

Až budete mít masku vystřihnutou, můžete jí pomalovat temperama nebo fixama, nebo na ni můžete vrstvit vystřižené barevné papíry. Kdo má tiskárnu, může si také vytisknout například fotografii nějakého zvířátka, kterou následně doupraví.

Takto namaloval masopustní veselí Josef Lada




Místo čtvrtky nebo kartonu můžete masku vyrobit i z papírového talířku.

Maska čerta – nalepené proužky barevného papíru masce dodávají na plastičnosti.

Můžete si vyrobit velmi strašidelné masky, které by v průvodu děsily.

Masky robotů z kartonu domalované temperami.

Tyto masky, kde je na tvrdém podkladu nalepeno několik vrstev proužků barevného papíru, působí hrozivě.

Další maska, tentokrát Betmena z papírového tácku.

Můžete si vytvořit jak velkou masku chcete, klidně si vyrobte obrovskou hlavu, tedy pokud máte doma dostatečně velikou krabici, kterou byste roztříhali a pokreslili.

Moc se těším na vaše masky, věřím, že nápadů máte spoustu a že se masky povedou! Zkuste se ve vašem díle vyfotit a fotografii mi opět zaslat na mail Myroniukova@zusteplice.cz.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší