Koláž

Dnes se pokusíme vytvořit koláž. Toto slovo je z fracouzského slova collage = lepení. Jedná se tedy o techniku lepení různého materiálu na jeden povrch. 

Můžete pracovat s jakýmkoliv materiálem, co doma máte k dispozici. Využít můžete noviny, z nichž třeba lze vystšíhat nějaký text, nebo reklamní letáky, z nichž můžete vystřihnout fotografie jídla, nebo nějakých předmětů atd.

Tyto vystříhané obrázky nalepte na podklad, kterým je většinou papír nebo čtvrtka. Můžete lepit na barevný papír, nebo bílý papír vybarvit. Koláž z nalepených a vystříhaných fotografií z letáků můžete doplnit ještě vlastní kresbou.

Koláž z vystřižených fotografií – výsledkem je podivná příšera

Můžete také vytvořit snovou krajinu, v tomto případě koláž z fotografií lidí a vody, planety lze vytvořit z barevných papírů a vesmírné pozadí můžete vyrobit z černého papíru a kříd, nebo bílé pastelky.

Zde je ve spodní části vystřižená fotografie přírody podle tvarů hor, na nebi jsou nakreslené hvězdy a mezi nimi i fotografie jako planetky.

Co třeba ztvárnit pomocí koláže svůj sen? Nezdálo se vám někdy něco velmi podivného (třeba že máte jen půlku hlavy?).

Koláž je ideální volbou pro každého, kdo by si chtěl vytvořit nového tvorečka.

Obraz z různých částí obličejů lidí i zvířat, proč ne?

Jestliže máte doma spoustu reklamních letáků, můžete si vytvořit zajímavé ilustrace. Třeba toho, co se děje uprostřed citronu.

Komu by vystřihování a nalepování fotografií a papírů nestačilo, může koláž doplnit i kresbou.

Věřím, že jistě přijdete na spoustu nápadů, jakou koláž vytvořit. Koho by práce bavila, ten může vyrobit klidně více než jen jednu koláž. Nezapomeňte mi opět svá díla pěkně nafotit a poslat na mail Myroniukova@zusteplice.cz do úterý 2. 2. 2021, abychom si je mohli na středeční online hodině společně prohlédnout a pobavit se nad nimi.
Online hodina se koná vždy každou středu od 16:00, přístup na MS Teams každý z žáků obdržel přes email zákonného zástupce (odkaz na Teamsy).
Těším se na viděnou/slyšenou!


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší