Autorské písmo z materiálu

Pojďme si zkusit vytvořit vlastní písmo. Určitě znáte písmo psací a tiskací, malé a velké, tučné, slabé... Ve škole jste se učili psát jednotlivá písmenka podle vzorů a postupně se každý z vás psát naučil. Když porovnáte svoje písmo s písmem kamarádovo, nebo třeba s maminčiným písmem, uvidíte, jak se to vaše liší – vy třeba píšete malá drobounká písmenka, kamarád má naopak pořádně velká písmena, nebo píše i velmi nečitelně a takzvaně škrábe. 

Ten, koho psaní baví a umí psát jednou krásně vzorně jak podle pravítka, jindy zas umí i pořádně škrábat, může pracovat jako typograf. Tito lidé vytvářejí různé podoby psacího i tiskacího písma, které se následně objevuje na různých plakátech, vývěsních štítech v restauracích, nebo v knížkách... Zkrátka vytváří nové písmo, které je na první pohled nějak zajímavé a tím i hezké.

Typografka Petra Dočekalová focena před svou stěnou plnou návrhů písma, za které dostala i několik ocenění.

Tvorba P. Dočekalové – vidět můžeme psací i tiskací písmenka, nebo i čísla. Petra píše hlavně fixem, občas ale také sprejuje.

Petra vytváří písmo klasicky na papír, jde to ale i jinak. Zkuste vytvořit vlastní písmo z materiálu! 

Najděte si doma vhodný materiál, ze kterého chcete písmo vytvořit a zkuste daným materiálem napsat jeho jméno (například vytvořím písmo z modelíny, "napíšu" modelínou slovo MODELÍNA, nebo písmo z vaty, vytvořím z vaty jednotlivá písmenka VATA, nebo si k práci zvolím kolínka a vytvořím tedy jednotlivá písmenka, která z kolínek poskládám do slova KOLÍNKA)


Já vytvořila vlastní písmo z rýže a oříšků, můžete ale zkusit i sníh, hračky, kamínky... Zkrátka cokoliv, co vás napadne, fantazii se meze nekladou! Vaše písmo můžete napsat psace, nebo tiskace, můžete vytvořit opravdu velký nápis, nebo naopak zkusit napsat něco co nejmenšího, je to jen na vás.

Důležité je vytvořené slovo z daného materiálu pěkně vyfotit a poslat opět na můj email Myroniukova@zusteplice.cz do příštího úterý.

Těším se na vaše originální písmo!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší