Kávový portrét

Dnes se zaměříme na techniku malby. Vyzkoušíme si stínování a malování instantní kávou. Spojte příjemné s užitečným, poproste vaší maminku, tatínka, tetu, babičku, zkrátka nějakého vašeho příbuzného, který rád pije kávu, zda by vám neseděl modelem. Trošku kafíčka si odlijte do misky, poslouží vám místo barev. K tomuto úkolu nepotřebujete žádné štětce, ani tužku. Postačí vám kousek ubrousku, párátko a vatová tyčinka. 

Tentokrát si vemte menší formát papíru A5 a nejprve si namočte ubrousek do hrnku s kávou a celý papír potřete tak, aby vám vznikla jednolitá hnědá plocha, která poslouží jako pozadí. Než káva na papíru zaschne, podívejte se na toto video, kde pomocí stejné techniky vznikl portrét malíře Rembrandta.

Nyní si do hrnku s kávou namočte vatovou tyčinku, která vám poslouží místo štětce a pusťte se do malování příbuzného. Začněte malovat nejprve celou hlavu, pak namalujte krk a ramena. Poté namalujte oči, nos, pusu, uši a vlasy.

Druhým, čistým koncem vatové tyčinky, můžete mazat případné chybky – vata tekutinu nasaje. Kávu pomocí vatové tyčinky můžete také po ploše papíru roztírat. Zkuste si vatovou tyčinku do hrnku s kávou pořádně ponořit a poté na papír kávu pěkně kápněte. Vznikne vám větší tmavší flek, který díky vatové tyčince rozetřete do ztracena. Čím více budete tmavý flek roztírat, tím více bude světlejší. Zkuste si tuto techniku roztírání tmavých fleků, díky tomu vám vznikne efekt stínování a portrét bude vypadat plastičtěji.

U této techniky je důležité začít malovat od největších ploch po nejmenší a také od nejsvětlejších ploch po nejtmavší. Proto si nejprve vytvořte pozadí, které bude zároveň nejsvětlejší, protože kávu po celé ploše papíru pořádně rozetřete. Následně namalujte hlavu a ramena (zde můžete vatovou tyčinkou vytvářet velké tmavší fleky a rozmazávat je) a nakonec přijde na řadu párátko.

Párátkem namočeným do kávy namalujete ty nejmenší detaily, jako jsou řasy, zuby, prameny vlasů, nebo třeba pihy. Na slabé špičce párátka se bude držet menší množství kávy, tudíž bude více tmavší a proto je nejlepší párátkem malovat právě detaily, které vyniknou jak tmavým odstínem, tak slabou linkou.

Další portréty, které byly vytvořeny "kávovou technikou"

Nyní již víte, že se káva nemusí jen pít a že ne každý kávový flek se musí hned utřít. Vaše kávová díla mi opět zašlete na email Myroniukova@zusteplice.cz do pondělí 7. 12. 2020.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší