Origami Kmotra Liška

Dnešní úkol bude věnován lišce. Toto zvíře jistě všichni dobře znáte, lišku můžete zahlédnout i v našich lesích. Toto zvířátko z dálky může připomínat kočku nebo menšího psa, má však oranžově zbarvený kožíšek, dlouhý a huňatý ocas a velké špičaté uši. Liška žije v noře, kterou si vyhrabává v zemi. V noře také ukrývá svá mláďata.

Liška je v bajkách a pohádkách často zobrazována jako inteligentní a vychytralá a také se říká Je mazaný jako liška. Chytrost je přisuzována tomuto zvířátku i v pohádce O CHYTRÉ KMOTŘE LIŠCE, na kterou se můžete podívat zde.

Liška podle Josefa Lady. Znáte písničku Běží liška k Táboru?

My se pokusíme lišku vyrobit trojrozměrně, abychom si vyzkoušeli i nějaké cvičení na objektovou tvorbu.

Tentokrát budete potřebovat papír čtvercového formátu a fixy nebo pastelky. Pozor, papír musí být opravdu čtverec, to znamená, že musí mít všechny strany stejnou velikost. U tohoto úkolu je velmi důležité, abyste pracovali opravdu jemně a pečlivě. Skládejte papír přesně podle návodu z videa do požadovaných tvarů a snažte se vždy papír přehnout přesně tak, aby byl růžek na růžku, okraj na okraji, zkrátka aby nic nepřesahovalo a vám tak vznikla krásná liška.

Návod na lišku, videonávod zde.

Tomuto tvoření z papíru se říká Origami a má původ v Japonsku. Origami je vlastně druh umění, kdy se z papíru pouze pomocí překládání vytváří předměty různých tvarů. Naše lištička patří mezi jednoduché origami tvary, ovšem existují až velmi složité, u kterých je potřeba danému tvaru věnovat i několik hodin trpělivé práce a zkušeností, aby se výsledek podařil. Papír se k sobě nelepí, vše se vytváří z jednoho kusu pouze pomocí ohýbání.

Lze vytvořit například různá origami zvířátka, od těch jednoduších až po složité tvary.

Až budete mít lišku složenou, vezměte se fixy a pastelky a dokreslete lišku tak, jak si představujete, že by vypadala vaše Kmotra Liška, která je tak chytrá, že nad každým vyzraje. Jestli vás skládání bude bavit, můžete lišce složit ještě jejího manžela, pana Liščáka, nebo malé lištičky (z menších formátů papíru).

Těším se na poslání fotek vašich Vychytralých lišek, Lišek Bystroušek, Liščáků a malých Liščátek. Tvorbu mi opět zašlete na email Myroniukova@zusteplice.cz do 30. 11. 2020.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší