Dušičky

Je tu měsíc listopad a s ním i náš svátek Dušičky, neboli Památka všech zesnulých. Druhého listopadu chodíme na hřbitovy zapálit svíčku za naše zemřelé příbuzné. Věděli jste, že původ tohoto svátku sahá až ke keltským zvyklostem? Keltové věřili, že v noci z 31. října na 1. listopadu se duše zemřelých vrací domů navštívit své pozůstalé. Aby našly cestu zpět do podsvětí, Keltové jim vyráběli svítilny z vydlabaných tykví, do kterých zapálili svíčku.

Postupem času se tento svátek upravil v různých zemích do různých podob. Jistě znáte americký svátek Halloween, kdy si lidé oblékají strašidelné kostýmy a zdobí si domy vydlabanými dýněmi a hororovou dekorací. V Mexiku zase celé rodiny pořádají slavnostní večeře přímo na hrobech svých zesnulých předků, kdy uvaří i oblíbená jídla nebožtíků a hroby krásně vyzdobí. Toto období tedy může působit trošku strašidelně a magicky. 

Pojďme si i my vytvořit něco strašidelného – zkusme si pomocí hry světla a stínu vyrobit ducha, nebo strašidlo. K výrobě takového ducha vám bude stačit lampička, svíčka, nebo světlo z mobilu, dále zeď a nějaké objekty, které osvítíte. Na zdi se vám pak budou objevovat různé obrazy, jejichž tvary upravíte posouváním nasvícených objektů do vámi požadované podoby.

K této stínohře, kdy vlastně "kreslíte světlem" nepotřebujete žádné složité vybavení. Použít můžete předměty denní potřeby, nebo klidně i jen ruce. Při vytváření vašeho ducha si také zkuste různé pozice vašeho svítidla (čím dále bude lampička od nasvícených objektů, tím větší a rozmazanější bude obraz na zdi).

Vyzkoušejte si tedy různé podoby vašich strašidel. Ty nejlepší vyfoťte, protože se zhasnutím světla duchové zmizí.


Tento bubák vznikl za pomoci lampičky a rukou.


Hru světla a stínu můžeme vidět i na fotografiích Jaroslava Rösslera z období modernismu.


Současní umělci Tim Noble a Sue Webster vytvářejí pomocí nasvícení odpadků figurální výjevy.


Vaše vyfotografované světelné duchy mi prosím opět zašlete do pondělí 9. 11. na adresu Myroniukova@zusteplice.cz. Všechna vzniklá díla zveřejním zde v galerii a předem se těším na vaší strašidelnou sbírku.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší