Abstraktní malba

Tentokrát nám bude inspirací umělecký směr, který se nazývá Abstraktní expresionismus. Tento zvláštní název v sobě ukrývá dvě slova (abstrakce = něco nekonkrétního + exprese =  vyjádření). Pod tento směr tedy spadají všechna umělecká díla, na nichž není zobrazeno nic konkrétního (nezobrazují realitu, ale pocity). Patří sem právě takové ty obrazy s barevnými flekatými skvrnami, u nichž lidé rádi říkávají : "To by přece namaloval každý!".

Takovéto obrazy maloval i umělec Mark Rothko, který se proslavil malováním velkých barevných ploch. Rothko nechtěl namalovat přesně to, co vidí, ale to, co cítí. Jak byste namalovali jen své pocity? Víte, jak vaše pocity vypadají?

Obrazy Marka Rothka byly opravdu obrovské a lidé, kteří před nimi stáli, měli pocit, že je barevné plochy pohlcují. Někteří lidé se před těmito obrazy i rozbrečeli.

Zkuste si tedy zahrát na takového umělce, který maluje své pocity. Nemalujte nic konkrétního (nic, co by mohl někdo na obraze poznat), malujte jen velké barevné fleky, které budou vypadat jako vaše pocity.

Vzpomeňte si na hodinu, kdy jsme ještě byli ve škole a společně jsme si říkali o barevném spektru a o tom, že existují teplé a studené odstíny barev a že s jejich pomocí můžete namalovat pocity vaší Příšery, kterou jste vytvářeli. Třeba, že když bude příšera červená, znamená to, že je rozzlobená...

Totéž si i nyní zkuste u vašich pocitů. Zkuste se zamyslet, jak se cítíte (jestli jste unavení, znudění, smutní, veselí, hladoví...). Svůj pocit, nebo i pocity (může jich být více najdenou) si napište do horního rohu papíru.

Poté si vemte nejlépe vodovky, nebo tempery a zkuste celý papír pokrýt vámi vybranými barvami, které se podle vás přesně hodí k vašemi pocitu.

Kdo by chtěl zajít ještě dál, může se soustředit i na to, jak bude malovat. Jestliže budete rozzlobení, malujte opravdu rychle a vztekle, klidně barvou i cákejte. Jestli jste třeba naopak unavení, zkuste malovat opravdu hodně pomaličku a barvu třeba rozpít tím, že štětec pořádně namočíte ve vodě.

Těším se na zaslání vašich namalovaných pocitů! Kdo by potřeboval poradit, nevádejte mi napsat na email, nebo na WhatsApp.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší