Umění za časů koronaviru

Jak už jistě víte z vlastní zkušenosti, být zavřený doma kvůli karanténě není zrovna příjemné. Máte omezené možnosti jak v tom, kam jít, tak v tom, co doma dělat. Proto se doma začínáme všichni nudit a vymýšlíme si různou zábavu, aby jsme si ten čas v karanténě trošku zpříjemnili. 

Pojďme si ten čas, kdy jsme byly zvyklí společně tvořit, udělat kreativní i z domova!

Pro dnešek nám budou inspirací díla starých mistrů. Zkuste si na internetu najít nějaký obraz známého malíře - hledat můžete taková jména, jako například: Leonardo da Vinci, Rembrandt Van Rijn, Giuseppe Arcimboldo, Calude Monet, Vincent van Gogh a spoustu dalších, podle toho, čí obraz vás zaujme.

Nyní si zkuste vytvořit vaší verzi vybraného uměleckého díla, pomocí všeho, co máte zrovna doma po ruce. Vůbec se nemusíte bát, když neseženete vše potřebné - kreativitě se zde meze nekladou a vaše interpretace může být klidně i vtipná.

Zkuste si tedy vy, nebo někdo z vašich blízkých na chvíli roli umělce - mistra malíře. Jen místo štětce použijte fotoaparát.

Vzniklé fotografie mi prosím zašlete do pondělí 12. 10. 2020 na email: Myroniukova@zusteplice.cz

Kdo by měl potíže s odesíláním fotografií přes email, může poslat foto na WhatsApp (tel. číslo obdržel každý žák na úvodní hodině).

Zde jako inspiraci přikládám fotografie lidí, kteří tuto výzvu od Gettyho muzea plnili v době jarní karantény:



Rada na závěr: stejně tak jako staří mistři, i vy byste se měli soustředit na kompozici obrazu (= vhodné umístění/rozmístění postav a věcí ve formátu fotografie), aby se výsledek podobal originálu co nejvíce. Přemýšlejte také nad vhodným světlem. Věděli jste třeba, že staří Vlámští malíři byli považování za mistry šerosvitu? Mezi tyto umělce patřil i již jmenovaný Rembrandt Van Rijn - vynikající práci se světlem a stínem můžeme vidět například na jeho nejznámějším obrazu Noční hlídka.


Noční hlídka od Rembrandta Van Rijna, 1642, olej na plátně


Moc se těším na všechna vaše vzniklá díla a přeji mnoho zdaru a také zábavy při jejich vytváření!




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší