Umělci z pravěku

 Umění je s lidmi spojeno již od nepaměti. Touhu po tom něco vytvořit, nějak se vizuálně vyjádřit, měli lidé už v dávných časech naší existence.

V dobách, kdy lidé ještě lovili mamuty, vznikaly první jeskynní malby. Dodnes se přesně neví, proč pravěcí lidé jeskynní malby vytvářeli - zda šlo čistě jen o umělecký záměr, nebo to byla nějaká forma rituálu či aktu spojeného s magií a uctíváním zvířat.

Tak či onak se jeskynní malby zachovaly až do současnosti a na některých místech na Zemi je lze stále spatřit na vlastní oči.

Jeskynní malba pravěkého koně - jeskyně Lascaux, Francie



Umělci z pravěku měli také svoje speciální barvy. Kdyby na naší hodinu výtvarky zavítal pravěký žák, nepřinesl by si kufřík s temperami, ale maloval by třeba krví, nebo různými rozemletými bobulemi a přírodninami. 

Dnes si na takového pravěkého žáka zahrajeme. Protože na jeskynních malbách se nejčastěji objevují zvířata, bude i vaším úkolem namalovat vaše oblíbené zvíře.

K malování nepoužívejte krev, nemusíte jít ani hluboko do lesa natrhat bobule - místo toho se podívejte třeba do kuchyně a se svolením rodičů si vemte pár ingrediencí, se kterými si vytvoříte vlastní barviva. Víte o tom, že existují přírodní barviva? Vzpomeňte si na modrou pusu od borůvek, nebo červené prsty od rybízu. Jaký flek zůstane po rozlité kávě? Znáte nějaká další přírodní barviva? Víte třeba, které koření ve smíchání s vodou barví jasně žlutě?

Experimentujte a pomocí vzniklých barev namalujte svoje oblíbené zvíře. Pracujte s formátem papíru velikosti A3, aby zvíře pěkně vyniklo. Nezapomeňte na vhodné rozmístění - zvířátko se na papír musí vejít celé, zároveň by kolem sebe nemělo mít příliš místa, aby mu nebylo smutno (jedině pak, že mu domalujete kamarády).

Výsledná díla prosím zašlete na emailovou adresu Myroniukova@zusteplice.cz nebo na WhatsApp nejpozději do pondělí 19. 10. 2020. Na výsledek se opět těším a malování zdar!

PS.: místo štětce lze použít i prsty, stejně jako umělci z pravěku


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší