Podzimní kreslení

Léto už je neodkladně pryč a podzimní počasí udeřilo v celé své kráse. Listy na stromech mění svou barvu a pomalinku začínají pokrývat zem, venku je sychravo a sluníčko už nemá takovou sílu, jako v létě.

Podzimní období je plné krásných teplých barev, které nás hřejí pohledem. Vaším úkolem bude zahrát si na takové průzkumníky podzimu. Příští týden budou prázdniny a vy budete mít volno. Pokud tedy můžete, udělejte si procházku do přírody a podívejte se, kolik barev podzimní krajina nabízí. 

Nasbírejte si zajímavé přírodniny, které vás na procházce upoutaly – může to být kaštan, větvička, spadané listí, šnečí ulita, kamínek a tak dále... Nasbírané poklady si následně pořádně prohlídněte, podívejte se, jakou mají barvu, jaké jsou při doteku (jestli hladké, jako například kaštan, nebo křehké, jako šnečí ulita atd...) a také si uvědomte, jakou mají přírodniny velikost, vzhledem k ostatním (že kaštan je menší než větvička a kolikrát třeba?). 

Připravte si bílý papír o velikosti A3 a fixy, nebo i pastelky. Vaším cílem bude nakreslit všechny vaše posbírané přírodniny na jeden papír, aby vám vznikla jedna zaplněná plocha. Snažte se při tom zachytit každou přírodninu velikou tak, jak ji odpovídá skutečnost.

Nejprve si můžete všechny přírodniny na papír položit, abyste viděli, zda se vám tam všechny vejdou a jak je která velká. Poté si vezměte fixy a pastelky a začněte zkoumat. Měli byste se snažit zachytit barevnost dané věci, její velikost a také strukturu (povrch). Jestliže je kaštan hladký, krásně jemně ho vybarvěte. Naopak u větvičky ze šípkového keře by měly být jasně vidět ostré trny. Snažte se tedy o zachycení co největších detailů, jako byste měli všechny přírodniny a jejich krásu na papír vyfotit.

Inspirovat se můžete ilustrátorkou Kateřinou Kynclovou, která pomocí fix kreslí předměty denní potřeby, ale také třeba domy, auta, ptáčky, prostě všechno, co je kolem nás. Jako ukázku jsem si vybrala její podzimní ilustrace přírodnin, které také objevila na procházce.

Vzniklá díla mi prosím opět zašlete do pondělí 2. 11. 2020 na email Myroniukova@zusteplice.cz

Těším se na vaše práce a přeji krásné podzimní dny! 








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zoologická zahrada z čísel

Tvorba superhrdiny

Malba zátiší